B-WARE
Gepubliceerd op B-WARE (https://b-ware.eu)


Natuurontwikkeling op voormalige landbouwgrond

Datum aanvang cursus: 
woensdag, 17 juni, 2015 - 09:30 tot donderdag, 25 juni, 2015 - 17:00

Vernieuwde cursus!

Het ontwikkelen van soortenrijke nieuwe natuur op voormalige landbouwgronden verloopt vaak moeizaam. Als gevolg van het vroegere landbouwkundig gebruik zijn veel van deze gebieden, geëgaliseerd, sterk ontwatert en ernstig verrijkt met nutriënten, waarbij vooral fosfaat een groot probleem blijkt te vormen. Voor een succesvolle herinrichting van voormalige landbouwgebieden, veelal op perceelsniveau, zijn meerdere aspecten van belang. Het begint bij een goede kennis van het functioneren van het historische- en actuele landschap op systeem- en planniveau. Door kennis uit verschillende vakgebieden in beeld te brengen en te integreren, kan een gedegen kansen- en knelpuntenanalyse voor het plangebied worden opgesteld.

In deze praktijkgerichte cursus, georganiseerd door Onderzoekcentrum B-WARE in samenwerking met de Unie van Bosgroepen [1] en de Radboud Universiteit [2], wordt ingegaan op de sturende factoren en processen op verschillende schaalniveaus bij de ontwikkeling van nieuwe natuur. Vanuit landschapsschaal wordt ingezoomd op het niveau van het plangebied, waarbij theoretische achtergronden (beschrijving van landschapsecologische factoren en bodemchemische processen) uitgebreid aan bod komen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan praktijkgerichte onderwerpen zoals het geven van handvatten voor het bepalen van de kansrijkdom van een terrein en de succes- en faalfactoren tussen onderzoek en de uitvoering, dit zowel binnen als buiten!

Doel en opzet: 

Het doel van de cursus is om natuurbeheerders en beleidsmakers van praktische en theoretische ecologische basiskennis te voorzien, welke nodig is voor een succesvolle ontwikkeling van soortenrijke schrale natuur op voormalige landbouwgronden. Deze kennis is ook essentieel voor het realiseren van gebiedsopgaven in het kader van Natura 2000, de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

De 4-daagse cursus omvat hoorcolleges, casestudies met opdrachten en excursies naar een aantal referentieprojecten. Het cursusmateriaal bestaat uit een cursusmap met de cursushandleiding, hand-outs van alle colleges, werkopdrachten en recente overdrukken van artikelen uit de vakliteratuur.

Doelgroep: 

De cursus is bestemd voor medewerkers (hbo- of academisch niveau) werkzaam bij ministeries, provincies, gemeenten, natuurbeheerorganisaties, waterschappen, adviesbureaus, etc

Docenten: 

Dr. Roland Bobbink (Onderzoekcentrum B-WARE)
Drs. Mark van Mullekom (Onderzoekcentrum B-WARE)
Drs. Marijn Nijssen (Stichting Bargerveen)
Prof. dr. Jan Roelofs (Radboud Universiteit Nijmegen)
Ir. Ing. Harm Smeenge (Unie van Bosgroepen/Rijksuniversiteit Groningen)
Dr. Fons Smolders (Onderzoekcentrum B-WARE)
Dr. Bart Timmermans (Louis Bolk Instituut)
Dr. Hilde Tomassen (Onderzoekcentrum B-WARE, cursuscoördinator)

Organisatie: 

Datum en locatie
De cursus wordt gegeven op 17, 18, 24 en 25 juni 2015 in Nijmegen (exacte locatie volgt nog). De cursusdagen zijn van 9.30 uur tot 17.00 uur. De excursie naar een aantal referentiegebieden (8.30 - 17.00 uur) zal plaatsvinden op 24 juni 2015.

Aantal deelnemers
Maximaal 25 personen kunnen deelnemen zodat er voldoende gelegenheid is voor vragen en discussie.

Kosten
De inschrijfkosten bedragen € 1.475,- excl. BTW per deelnemer. De kosten voor koffie, thee, lunches, cursusmateriaal en de excursie zijn inbegrepen. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.

Voorwaarden
De organisatie behoudt het recht de cursus af te gelasten bij onvoldoende deelnemers of wanneer onvoorziene omstandigheden daartoe aanleiding geven.

Aanmelding en betaling
Met onderstaand inschrijfformulier kunt u zich aanmelden. Inschrijving geschiedt in volgorde van binnenkomst. De inschrijftermijn van de cursus eindigt op 1 juni 2015 of wanneer het maximale aantal deelnemers bereikt is. U ontvangt tegelijkertijd met de bevestiging van uw aanmelding een betalingsfactuur. Circa vier weken voor aanvang van de cursus ontvangt u nadere informatie.

Annulering is alleen schriftelijk mogelijk. Bij annulering tot twee weken voor aanvang van de cursus is 50% van het deelnamebedrag verschuldigd. Bij annulering binnen twee weken voor aanvang van de cursus is het gehele bedrag verschuldigd. Bij verhindering kan in overleg met de cursusleiding een vervanger gebruik maken van de inschrijving.

Programma: 
Woensdag 17 juni 2015: LESA en theoretische achtergronden P-problematiek
  Landschapsecologische systeemanalyse (LESA), geologie, hydrologie, bodemtype, flora, fauna, landgebruik, informatiebronnen, fosfaatproblematiek, stikstof, vernatting (P-nalevering), interne eutrofiëring, nitraatuitspoeling, knelpunten en kansen in natte en droge terreinen.
Donderdag 18 juni 2015: Natuurontwikkeling in de praktijk
  Praktijkvoorbeeld LESA, bodemextractie-methoden, verschralingsmaatregelen (maaien en afvoeren, begrazing, uitmijnen, ontgronden), hydrologie, peilbeheer, bepalen kansrijkdom (vooronderzoek: bodemchemie, hydrologie, hydrochemie), keuze natuurdoeltypen en inrichtingsmaatregelen, ontwikkelen uitvoeringsplan, veldbezoek.
Woensdag 24 juni 2015: Excursie
  Tijdens de excursie wordt aandacht besteed aan de praktische aspecten van het opstellen van een goede landschapsecologische systeemanalyse. Verder worden een aantal natuurontwikkelingsprojecten bekeken, waarbij zowel aandacht is voor succesvol uitgevoerde projecten als ook minder geslaagde projecten.
Donderdag 25 juni 2015: Aanvullende maatregelen en synthese
  Herstel flora en fauna, herintroductie, (aanvullend) beheer, monitoring, evaluatie diverse uitgevoerde natuurontwikkelingsprojecten, synthese.

 

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de cursuscoördinator: 
Dr. H.B.M. Tomassen
Senior onderzoeker
Persoon contacteren via e-mail [3]
Telefoonnummer: 
024 - 21 22 207
‹ Terug naar vorige pagina [4]

Bron-URL:https://b-ware.eu/cursussen/natuurontwikkeling-op-voormalige-landbouwgrond

Links
[1] http://bosgroepen.nl/unie-van-bosgroepen/ [2] http://www.ru.nl/science/aquatic/ [3] https://b-ware.eu/email/user/60/field_e_mail [4] https://b-ware.eu/cursussen/natuurontwikkeling-op-voormalige-landbouwgrond