13-11-2024

Afsluiting bijzondere traditie: veldexcursie Ierland door de afdeling Ecologie van de Radboud Universiteit!

Gedurende 25 jaar bood de tweejaarlijkse studentenexcursie naar Connemara, georganiseerd door de afdeling Aquatische ecologie & Milieubiologie, een unieke kans voor o.a. masterstudenten biologie om onderzoek aan hoogvenen en meren te verrichten in de mooiste streek van Ierland. De excursie heeft in 2022 voor het laatst plaatsgevonden. Een recent gepubliceerd artikel in het Ierse tijdschrift Biology and Environment: Proceedings of the Royal Irish Academy markeert het slotakkoord van deze jarenlange traditie!

De resultaten tonen dat ophoping van organisch materiaal in het meer een gevolg is van veenerosie. Ophoping van organisch materiaal heeft geleid tot een verhoogde beschikbaarheid aan anorganisch koolstof en ammonium in de onderwaterbodem van het meer. Het gevolg hiervan is dat de oorspronkelijk fraaie laag productieve isoetiden vegetatie (bestaande uit Oeverkruid, Waterlobelia en Eriocaulon aquaticum) is vervangen door woekerend (eentonig) Knolrus. Omdat turfwinning en klimaatverandering het erosieproces blijven versterken heeft dit gevolgen voor de unieke onderwatervegetatie van de vele oligotrofe, zachtwatermeren in West-Ierland.

Het artikel is een gezamenlijke inspanning van medewerkers van B-WARE Research Centre en Department of Ecology (Radboud University) waaronder Jelmer van Doorn, Eva van Ginneken, Thomas Gremmen, Ludo Smits, Annelies Veraart en Fons Smolders.

Het onderzoek werd ondersteund door beurzen van het Radboud Institute for Science Education en the Dutch Foundation for the Conservation of Irish Bogs. We willen ook graag alle andere deelnemende studenten en begeleiders bedanken, evenals de mensen in Roundstone voor de geweldige tijd die we in Connemara hebben gehad!

Artikel Connemara

Link naar het artikel: https://lnkd.in/eEgjGYCn

Bericht op LinkedIn van 12 november 2024.