Het Jan Roelofs Stipendium 2025!
De carrière van Jan Roelofs is erg bijzonder. Hij doorliep de lagere tuinbouwschool, middelbare tuinbouwschool en het hogere laboratorium onderwijs waarna hij ging werken als analist op het ‘laboratorium voor Aquatische Oecologie’ van de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Hier kreeg hij de kans om onderzoek te doen naar de relatie tussen het voorkomen van waterplanten en de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater. Zijn onderzoek leidde tot een aantal belangrijke en destijds opzienbarende ontdekkingen. Zo ontdekte hij onder andere de verzuring van zwakgebufferde oppervlaktewateren, de negatieve effecten van de hoge stikstofdepositie op onze natuur en de interne eutrofiering van oppervlaktewateren als gevolg van de inlaat van hard en sulfaatrijk water in laagveengebieden. Dit alles leidde vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw tot veel nieuw onderzoek, gefinancierd uit derde geldstroommiddelen. Hiermee was hij in Nijmegen een pionier op het gebied van het toegepaste biogeochemische en ecologische onderzoek. Jan Roelofs werd Universitair Docent, promoveerde en eindigde zijn carrière als hoogleraar Aquatische Ecologie bij de huidige Radboud Universiteit.
In 2002 was Jan Roelofs initiatiefnemer en één van de oprichters van Onderzoekcentrum B-WARE. Deze spin-off van de toenmalige afdeling Aquatische Ecologie legt zich toe op toegepast biogeochemisch en ecologisch onderzoek ten behoeve van natuurherstel en natuurbeheer. Al sinds de oprichting werkt Onderzoekcentrum B-WARE nauw samen met het huidige RIBES en de afdeling Ecologie in het bijzonder.
Jan Roelofs wist gedurende zijn lange carrière vele studenten, collega’s, natuurbeheerders en beleidsmakers te enthousiasmeren voor het toegepast wetenschappelijke onderzoek. Om hem te eren heeft Onderzoekcentrum B-WARE besloten het ‘Jan Roelofs Stipendium’ op te richten.
Het stipendium
Jaarlijks wordt er een brede onderzoeksvraag geformuleerd in de traditie van het werk van Jan Roelofs. Masterstudenten van de Radboud Universiteit kunnen een onderzoeksvoorstel maken waarin ze aangeven hoe ze zouden proberen deze onderzoeksvraag te beantwoorden. Op basis van de ingediende onderzoeksvoorstellen zullen maximaal drie indieners worden uitgenodigd om het voorstel toe te lichten aan de Stipendiumcommissie. Hierbij mag gebruik worden gemaakt van een PowerPoint presentatie. Vervolgens zal de Stipendiumcommissie één voorstel selecteren dat mag worden uitgevoerd als masterstage. De uitvoering en begeleiding van het onderzoek zal volledig worden gefaciliteerd door Onderzoekcentrum B-WARE. De stipendiaat krijgt 500 euro bij aanvang van de stage en na oplevering van het stageverslag 1500 euro en een oorkonde.
Onderzoeksvraag Jan Roelofs stipendium 2025: (Waarom) gaat het zo slecht met Krabbenscheer?
Voor meer informatie zie de oproep voor onderzoeksvoorstellen. Om in aanmerking te komen moet de kandidaat vóór 1 april 2025 een onderzoeksvoorstel met een aanpak op hoofdlijnen indienen bij de Stipendiumcommissie.