Rietproductie in de Weerribben-Wieden

In en rondom Nationaal Park Weerribben-Wieden, een uitgestrekt laagveengebied met veel rietland en moeras, is rietsnijden ten behoeve van met name dakdekken al decennialang een belangrijke activiteit. Het heeft een belangrijke cultuurhistorische waarde en zorgt voor het in stand houden van het open karakter in het gebied. De afgelopen jaren zien veel rietsnijders echter de opbrengsten van hun rietlanden en/of de kwaliteit van hun riet achteruitgaan. Als deze trend doorzet heeft dit gevolgen voor het voortbestaan van het rietsnijden in deze regio en het beheer van rietlanden.

Er zijn verschillende ideeën over de mogelijke oorzaken van de achteruitgang van de rietproductie, maar de precieze factoren zijn vooralsnog onbekend. Voor het toekomstige rietlandbeheer is het wel van belang om inzicht te krijgen in de mogelijke factoren die de rietproductie beïnvloeden. Daarom heeft de lokale rietsnijdersvereniging Onderzoekcentrum B-WARE gevraagd een gedegen onderzoek uit te voeren om deze factoren in kaart te brengen.

Samen met Witteveen+Bos en de Radboud Universiteit voert Onderzoekcentrum B-WARE een onderzoek uit waarin de mogelijk relevante processen en condities die de rietgroei kunnen beïnvloeden in kaart worden gebracht. Hierbij voeren we een objectief, correlatief onderzoek uit aan de rietkwaliteit en abiotische standplaatsfactoren als nutriëntenbeschikbaarheid en zuurgraad in de bodem (2024-2025). De resultaten zullen meer inzicht geven in mogelijke stuurknoppen voor de rietsnijders en tegelijkertijd inzicht bieden in de ecologie van riet en hoe hier in het water- en natuurbeheer mee om te gaan.
 

Rietonderzoek

Impressie rietonderzoek: op weg naar de onderzoekslocatie in de Wieden (links), bemonstering van een rietplot (midden) en winterbemonstering (rechts). Foto's: Yvon Verstijnen en Gijs van Dijk.

Rietonderzoek